Binance лансираше крипто и блокчејн фонд за 500 милиони долари

80

Binance лансираше нов инвестициски фонд од 500 милиони долари за да го поттикне усвојувањето на крипто средства и блокчејн технологија.

Според блогот на компанијата, фондот има за цел да инвестира во проекти кои ја прошируваат употребата на дигитални средства, како и понатамошно усвојување и иновација на Web 3.0 технологиите.

Фондот ќе инвестира во виртуелни средства кои се во три различни фази на постоење: инкубација, вложување во рана фаза и доцна фаза на раст.

„Со инкубацијата, Binance Labs има за цел да ги поврзе проектите со мрежата на ресурси, експерти и ментори на Binance за да им помогне да управуваат со успешен развој и раст на производите. Binance Labs редовно ја води својата програма за инкубација и моментално ја одржува својата четврта група.

Инвестициите со ран ризик вклучуваат инвестиции во токени и акции во сите сектори на криптовалути и Web 3.0, вклучувајќи инфраструктура, DeFi [децентрализирано финансирање], NFT [незаменливи токени], игри, метаверзум, социјални и платформи за прифаќање криптовалути.

Доцните инвестиции се насочени кон позрели компании кои сакаат да се прошират или да се приклучат на екосистемот Web 3.0 со екосистемот Binance како солиден стратешки партнер“.

Чангпен Жао, извршен директор на берзата, претходно по тој повод изјави:

„Во Web3 средина, врската помеѓу вредностите, луѓето и економиите е од суштинско значење, и ако овие три елементи се здружат за да изградат екосистем, тоа ќе го забрза масовното усвојување на блокчејн технологијата и крипто“.

Binance инвестираше во повеќе од 100 крипто-проекти од 2018 година, вклучително и проекти како што се Axie Infinity (AXS) и The Sandbox (SAND), решението за скалирање на Ethereum Polygon (MATIC) и STEPN (GMT).