Биткоин падна на 63.000 долари, на пазарот ликвидирани над 700 милиони долари

13

Пазарот се сруши и цената на биткоинот падна на околу 63.000 долари, ликвидирајќи над 700 милиони долари.

Денеска се очекуваше да биде добар ден за целиот пазар на криптовалути, но „мечките“ имаа неочекувано влијание.

Цената на Биткоин достигна рекордно високо ниво од речиси 69.000 долари, додека другите криптовалути исто така значително се зголемија.

Набргу потоа, позиции во вредност од 700 милиони долари беа ликвидирани, додека БТК падна под 63 илјади долари.

Иако цената се опорави на околу 65.000 долари во моментот на пишување, БТК сè уште има загуби од околу 2,3% на дневна основа.

Остатокот од пазарот, исто така, падна, при што вкупната капитализација загуби околу 200 милијарди долари во процесот.

Податоците на Bybt покажуваат дека 81% од ликвидациите доаѓаат од долги позиции, а повеќето од нив се случуваат во Binance.

Во меѓувреме, најголемата поединечна ликвидација се случи во Bitmex и имаше номинална вредност од 6,6 милиони долари.

Интересно, ова беше позиција во Кардано и сочинуваше приближно 65% од вкупните ликвидации на АДА во последните 8 часа.