Биткоин порасна за повеќе од 40% од 1 октомври

16

Биткоинот, највредното дигитално средство во светот, нагло порасна во првите две недели од октомври. БТК веќе порасна за повеќе од 40% од 1 октомври 2021 година. Поради најновиот скок, голем дел од вкупната понуда на Биткоин (БТК) е профитабилна.

Според Glassnode, една од водечките компании за анализа на блокчејн, повеќе од 99% од понудата на БТК сега е профитабилна. Долгорочните сопственици на водечката криптовалута планираат да држат биткоин (БТК) во текот на следните неколку години.

„По цена на Биткоин над 60.000 американски долари повторно, само 0.98% од циркулирачката понуда последен пат беше потрошена по повисоки цени. Сопствениците на [БТК] издржуваат на целата нестабилност, подеми и падови во последните 6 месеци. 99,02% од целата понуда на БТК веќе е профитабилна“, истакнуваат од Glassnode.

Освен последниот скок во профитабилноста на понудата на БТК, обемот на опции и отворениот интерес скокнаа значително во првите две недели од октомври 2021 година.

„Отворениот интерес расте со неверојатни + 107% (6,3 милијарди долари) од дното на септември. Опциите за биткоин на ист начин достигнаа вредност од 1,5 милијарди долари дневно минатата недела. Последниот пат кога опциите се тргуваа толку високо, имаше три врвови од март до мај оваа година“, додаде Glassnode.

БТК се тргува за над 62.100 американски долари, што е највисоко ниво од април 2021 година. БТК во моментов се движи кон својот историски максимум од 64.500 долари. Средството достигна врв на 14 април 2021 година, но претрпе големи прилагодувања во мај и јули. На 21 јули 2021 година, БТК достигна најниско ниво од околу 29.000 американски долари. Оттогаш, цената скокна за повеќе од 100%.

Доминацијата на биткоинот на пазарот за криптовалути постојано расте. Пазарната капитализација на БТК е околу 1,17 трилиони долари. Дигиталното средство сега сочинува 47% од вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути.