Биткоинот достигна нов максимум

39

Биткоинот достигна уште едно 17-месечен максимум во четвртокот, а вредеше близу 36.000 долари, што даде особен оптимизам за подобро тргување со криптовалути на берзата (ЕТФ), особено поради одлуката на ФЕД да не ги зголеми каматните стапки.

Најголемата дигитална валута во светот се тргуваше над 35.900 долари, што е повеќе од четири отсто во раното тргување.

Вкупната вредност на пазарот на крипто се зголеми за повеќе од два проценти на околу 1,3 трилиони долари.

Во средата, ФЕД ги задржа каматните стапки непроменети вторпат по ред, меѓу целниот опсег од 5,25 отсто и 5,5 отсто, исполнувајќи ги прогнозите на пазарот.