Биткоинот доживеа најголем дневен пад во последните два месеци

88

Биткоинот се сруши повеќе од 12% во неделата и падна на најниско ниво во последните три недели. Тоа беше и најтешкиот дневен пад на биткоинот во последните два месеци.

Мислењата за тоа зошто ова се случи денес, се разбира, се поделени, но некои аналитичари покажуваат со прстот на почетокот на тргувањето со акциите на Coinbase на њујоршката берза.

Распродажбата за време на викендот следеше по напорната недела за индустријата, каде што вредноста на сите монети се зголеми за 2,25 трилиони долари во услови на бес за побарувачката на сите крипто производи од листата на Coinbase во средата. Најголемата крипто берза во САД ја заврши неделата со вредност од 68 милијарди долари, повеќе од сопствениците на њујоршката берза.

“Некој облик на реакција беше неизбежна“, твитна основачот на Galaxy Digital, Мајкл Новограц во неделата.

“Пазарите се премногу возбудени за акциите на Coinbase. DOGE, XRP и BSV полетаа, сите без никаква основа. Сето ова беше знак дека пазарот реагира прекумерно“.

Dogecoin, кој има ограничена употреба и нема основа, нагло порасна минатата недела и вредеше повеќе од 50 милијарди долари во еден момент пред да се сопне во саботата. Побарувачката за токен беше толку брза што инвеститорите кои се обидоа да го тргуваат на Робинхуд во петокот, неколку пати ја урнаа веб-страницата, се вели во блогот на интернет берзата.

Неколку онлајн извештаи исто така шпекулираа во неделата дека падот е поврзан со загриженоста дека Министерството за финансии на САД може да го спречи перењето пари кое се врши преку дигиталните средства.

“Крипто светот се буди малку болно денес“, рече Антони Тренчев, ко-основач на компанијата за управување со дигитални средства, Nexo.

“100-процентното полетување на догкоинот во петокот беше врв на забавата. Еуфоријата беше во воздухот. И обично во крипто светот постои цена која треба да се плати кога тоа ќе се случи”.

Растечкото прифаќање на крипто-валутите го поттикна растот на биткоинот, како и подигање на останатите токени на рекордни нивоа. Интересот за крипто повторно се зголеми откако компаниите од PayPal до Square започнаа да дозволуваат трансакции со биткоин на нивните системи, а компаниите од Wall Street како Morgan Stanley започнаа да обезбедуваат пристап до токени на некои од најбогатите клиенти. Ова се случува и покрај долгогодишната загриженост за нивната нестабилност и корисност како начин на плаќање.

Владите се повеќе ги истражуваат ризиците во секторот со проширувањето на базата на инвеститори. Најболниот удар врз крипто-заедницата оваа недела го зададе Турција. Крипто компаниите ги зголемуваат своите врвни редови за да формираат ново регулаторно опкружување и да се справат со долгогодишниот скептицизам во врска со дигиталните токени.

Најжестоките поборници на биткоинот го сметаат за современ чувар на вредноста и заштита од инфлација, додека други стравуваат дека тоа ќе создаде шпекулативен меур.