Биткоинот е „ликвидна алтернатива на парите“, вели Маск

44

Во неодамнешното барање од Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC), Tesla Inc. ја потврди својата позиција за Bitcoin, наведувајќи дека има „долгорочен потенцијал“ и е „ликвидна алтернатива на парите“.

Документот исто така потврди дека производителот на електрични автомобили не продал ниту еден од своите биткоини во претходниот квартал.

Во првиот квартал од 2021 година, Tesla инвестираше вкупно 1,5 милијарди долари во BTC, според документите доставени до SEC. Како дел од овие документи, Tesla даде информации објаснувајќи како инвестицијата „ќе ни обезбеди поголема флексибилност за дополнително да го диверзифицираме и максимизираме приносот на нашите пари, што не е потребно за одржување на соодветна оперативна ликвидност“.

Tesla, исто така, ја изјави својата намера да го прифати Bitcoin како средство за идно плаќање за стоки и услуги во документите поднесени во првиот квартал од 2021 година.

Веста за инвестицијата се прошири на сите медиуми и Eлон Маск, извршниот директор на компанијата, стана поактивен во дискусиите за BTC.

На 26 април 2021 година, почетната инвестиција беше зголемена кога Маск излезе на Twitter за да го брани изборот на Tesla да продаде 10% од своите биткоини во вториот квартал од 2021 година, велејќи: „Tesla продаде 10% од своите средства на основаност за да ја докаже ликвидноста на Bitcoin како алтернатива за чување пари во билансот на состојба“, напиша тој.

Документот на SEC, кој се однесува на споменатата продажба, на Tesla и донесе профит од 128 милиони долари. Сепак, на 13 јуни 2021 година, Маск капитулираше во однос на загриженоста за животната средина, бидејќи рече дека Bitcoin треба да користи повеќе чиста енергија, со што ќе се елиминира опцијата да се прима BTC како плаќање додека нема доверливи информации, кои покажуваат „потврда за разумна (~ 50% ) чиста енергија што ја користат рударите со позитивен иден тренд“, рече тој.

На 14 октомври 2021 година, беше објавено дека Tesla забележал профит од над 1 милијарда долари од својата почетна инвестиција во Bitcoin. Неодамна, на 8 април 2022 година, Tesla објави партнерство со BlockStream и Block, истакнувајќи дека енергетската опрема на Tesla ќе се користи за објект за рударство на BTC од 12 милиони долари.