Биткоинот е повторно плус за годинава

20

„Релито“ на биткоинот во последните две недели не само што ја испрати неговата цена над прагот од 45.000 долари, туку и ја врати на позитивна територија за годината, пишува „Блумберг“.

Монетата поскапе за 5,5% во последните 24 часа во 8 часот по македонско време на 47.117,96 долари според CoinDesk – над опсегот од 35-45 илјади долари, во кој беше од почетокот на јануари. Со својот нов раст, криптовалутата веќе се зголеми за околу 1,2% за годината во споредба со падот од 4,7% за широкиот индекс S&P 500.

Биткоинот беше заклучен во тесен опсег во услови на нов циклус на затегнување на монетарната политика од страна на централните банки, вклучително и Федералните резерви. Ова значи помалку пари што може да се потрошат на поризични средства, вклучително и криптовалути. Дополнително, дигиталните пари беа во центарот на дебатата за војната во Украина и за нивната можна улога како средство што може да ги заобиколи санкциите против Русија, иако многу аналитичари ги негираат наводите.

Сепак, биткоинот и другите водечки монети, како што е етерот, се зголемуваат овој месец, заедно со пошироките зголемувања на акциите во САД. Но, дури овој викенд најголемата криптовалута по пазарна капитализација успеа да ја премине горната граница на опсегот во кој се наоѓаше од почетокот на јануари.

Но, и покрај подемот на биткоинот, неговите перформанси беа засенети во последните денови од алтернативните монети како што се кардано, солана, полкадот и доџоин. Кардано особено е популарен кај трејдерите, бидејќи неговата цена порасна за 30% во последните пет дена. Сепак, овие токени остануваат во минус за годината.

Цената на биткоинот е многу над нејзиниот 50-дневен подвижен просек, кој моментално е околу 41.085 долари. Ова ја става монетата на територијата на „прекумерно купување“, според Bespoke Investment Group. И додека ова е знак за пониски цени за многу средства, со биткоинот историски е спротивното, велат од компанијата.

„Кога беше слично на територијата на прекумерно купување во минатото (во последните пет години), во просек имаше значителен раст за еден до 12 месеци“, се вели во извештајот на Bespoke.

„Ова вообичаено не е случај со типични акции или фондови со кои се тргува на берза, но бидејќи со биткоинот се тргува главно во раст со текот на годините и има навистина голем импулс зад тоа, нивото на прекумерно купување допрва треба да стане ценовна предност“, додадоа од Bespoke.