Биткоинот ќе падне под 5.000 долари, тврди аналитичар

68

Неодамнешната нестабилност на пазарот на криптовалути доведе неколку индустриски аналитичари да предвидат пад на пазарот во 2022 година.

Говорејќи за Kitco News, економистот и основач на издавачката куќа HS Dent, Хари Дент, разговараше за неговите пазарни изгледи за златото, Биткоин и берзата.

Дент предупреди дека водечката криптовалута може да падне на 3.000 долари пред да скокне на 500.000 долари во идниот пазарен бум.

„Мислам дека Биткоинот би можел да падне на 3.000 или 7.000 долари, а потоа да достигне половина милион до еден милион во следниот глобален бум [до 2037 година]“.

Дент е на мислење дека актуелната криза ќе покаже дека не е можно едноставно да се печатат пари, а исто така ќе покаже дека земјите сакаат нов стандард – нешто реално и нешто за дигиталната ера.

Интересно, економистот призна дека златото не е тоа, иако верува дека „ќе порасне на три до пет илјади во следниот бум“.