Биткоинот ќе вреди меѓу 50 и 100.000 долари за 2-3 години

26

По бурната 2022 година, крипто инвеститорите се обидуваат да предвидат кога би можел да биде следниот раст на биткоинот.
Минатата недела, на крипто-конференција во Св. Мориц, CNBC разговараше со инсајдери во индустријата кои ја истакнаа 2023 година како година на претпазливост.

Сепак, експертите се оптимисти за следната година и понатаму.

Во 2022 година, целиот пазар на криптовалути изгуби околу 1,4 трилиони долари во вредност, а индустријата се соочува со проблеми со ликвидноста и банкротства во екот на колапсот на берзата FTX. Заразата се прошири низ индустријата.

Додека биткоинот благо се зголеми на почетокот на годината, во согласност со ризичните средства, како акциите, експертите велат дека биткоинот веројатно нема да го повтори својот историски максимум од нешто под 69.000 долари, но можеби веќе го достигнал дното.

„Мислам дека има малку повеќе негативни страни, но мислам дека нема да има многу“, изјави Бил Таи, ризичен капиталист и крипто ветеран, за CNBC минатата недела.

„Постои шанса [биткоинот] да го допре дното овде“, додавајќи дека би можел да падне и до 12.000 долари пред да се врати.

Упатените во индустријата рекоа дека промената во макро ситуацијата може да му помогне на биткоинот.

Ентони Скарамучи ја нарече 2023 година „година за закрепнување“ на биткоинот и предвиде дека тој би можел да се тргува за 50.000 до 100.000 долари за две до три години.

„Го преземате ризикот, но верувате и во усвојувањето [биткоин]. Значи, ако усвојувањето оди како што се очекува, што верувам дека ќе биде така, ова лесно може да биде имот од педесет до сто илјади долари во следните две до три години“, рече Скарамучи.

Во меѓувреме, Таи рече дека почетокот на порастот е „веројатно една година“, велејќи дека ефектите од колапсот на FTX би можеле да продолжат да се чувствуваат уште шест до девет месеци.