Биткоинот над 45.000 долари за прв пат од април 2022 година

11

Биткоинот се искачи над 45.000 долари во вторникот, за прв пат од април 2022 година, кога најголемата криптовалута во светот ја започна Новата година со силен удар, поттикната од оптимизмот во врска со можното одобрување на спотови средства со кои се тргува со биткоин.
Биткоинот достигна 21-месечен максимум од 45.532 долари, откако минатата година се зголеми за 156% во своите најсилни годишни перформанси од 2020 година. Последен пат беше зголемен за 2,5% на 45.318 долари, но сè уште е далеку од рекордно високо ниво од 69.000 долари што ги достигна во ноември 2021 година.

Етер, монета поврзана со блокчејн мрежата ethereum, беше за 1,45% повисока на 2.386 долари во вторникот, откако порасна за 91% во 2023 година.

Фокусот на инвеститорите беше директно на тоа дали американскиот регулатор за хартии од вредност наскоро ќе одобри спот биткоин ЕТФ, кој ќе го отвори пазарот на биткоин за милиони повеќе инвеститори и ќе привлече милијарди инвестиции.