Биткоинот не успеа да продолжи со растот и повторно е во „црвено“

43

Цената на биткоинот не успеа да го задржи растот од претходниот ден и повторно е на црвена територија. Откако вредноста претходно во четвртокот го надмина прагот од 40 илјади долари, растот продолжи и во петокот, иако поумерен.

Вредноста на најголемата криптовалута по пазарна капитализација беше околу 39.500 долари во поголемиот дел од првата половина од денот, но подоцна значително се пресели во падот.

Неколку минути пред 12:30 часот по наше време, цената достигна 39.196 долари за паричка, што е пад од 1,2%, според CoinDesk.

Падовите се шират на поширокиот пазар. Етерот избриша 1,5% од неговата вредност, рипл – 2,8%, а тера – 5,1%. Слична е ситуацијата и со мемекоините: доџкоин поевтини за 1,3%, а шиба ину – за речиси 2,7%.

Нивото од 40 илјади долари е „важно“ за биткоинот, вели Џо Дипаскале, извршен директор на менаџерот на фондови BitBull Capital. Сепак, тој истакна дека движењето не е изненадување, бидејќи 2 милијарди долари во опции за биткоин ќе истечат на берзата Deribit. „Можеме да очекуваме нестабилност по истекот (во петок)“, рече тој.

Трговијата остана полесна, а нестабилноста слаба бидејќи инвеститорите продолжија да го следат развојот на настаните во Украина, заострувањето на монетарната политика и новата серија економски податоци.

Вчерашното поскапување беше во согласност со растот и цените на технолошките акции. Во четвртокот, Nasdaq додаде 3%, а S&P 500 и Dow Jones Industrial Average – околу 2%.

Инвеститорите беа воодушевени од извештајот на Меtа, во кој се вели дека компанијата ги зголемила своите клиенти. Акциите пораснаа за речиси 18%.