Биткоинот по две години достигна 50.000 долари

12

Биткоинот се искачи на 50.000 долари за првпат по повеќе од две години, што е извонредно враќање по серијата скандали и банкроти во криптоиндустријата кои покренаа прашања за одржливоста на дигиталните средства.

Криптовалутата се зголеми тројно во вредност од почетокот на минатата година, а по падот од 64 проценти во 2022 година. Биткоинот последен пат се тргуваше за 50.000 долари во декември 2021 година. Цената е сè уште под историскиот максимум од речиси 69.000 долари постигнат во ноември 2021-та.

Силните флуктуации на цените кои не се забележани од воведувањето на биткоинот пред повеќе од една деценија, долго време беа една од главните атракции за шпекулантите. Иако првично беше промовиран како алтернатива на традиционалниот финансиски систем, последниот наплив е поттикнат од оптимизмот дека минатомесечното одобрување на фондовите со кои се тргува на берза (ЕТФ) во САД ќе доведе до пошироко усвојување на криптовалутата.

„Неколку фактори влијаат на динамиката на пазарот, вклучително и усвојувањето на полабава монетарна политика во Кина, што доведе до зголемено купување на средства, особено биткоин и акции“, рече Џејмс Батерфил, раководител на истражување во менаџерот на средства фокусиран на крипто, CoinShares.