Биткоинот повторно падна под 60.000 долари

16

Цената на повеќето криптовалути нагло паднаа, во позадина на неодамнешниот пораст. Курсот на најголемата криптовалута во светот биткоин накратко падна под 60.000 долари на 58.702 долари. Тој подоцна поврати некои од тие загуби, според Coin Metrics. Пазарната капитализација падна под 1,15 трилиони долари.

Втората по големина криптовалута, етер, падна за 6,8 отсто на 4.254,74 долари, а нејзината пазарна капитализација се „лизна“ на речиси 500 милијарди долари.

Причината за раздвижувањето на цената не е јасна.

Кинеската Национална комисија за развој и реформи (NDRC) соопшти дека ќе продолжи да го прекинува ископувањето биткоин во земјата. На почетокот на оваа година, Кина воведе мерки против ископувањето биткоин, што доведе до миграција на рударите на „биткоин“. Копањето е процес кој е движен од значителни количини на енергија. Ова е причината за забраната од Пекинг.

За копањето потребна е голема потрошувачка на енергија и емисии на јаглерод“, рече портпаролот на NDRC Менг Веи, цитиран од CNBC.

Падот на цените на криптовалутите веројатно се должи на рекордните нивоа постигнати во ноември. Биткоинот минатата недела достигна рекордно високо ниво од 68.990 долари.