Биткоинот продолжува да паѓа – дали Маск треба да биде загрижен?

168

Цената на биткоинот продолжува да паѓа, па во моментов се тргува со најпопуларната криптовалута по цена од околу 51.792 американски долари. Ова значи дека биткоинот изгубил повеќе од 6 % од својата вредност во изминатите 24 часа.

Разликата е уште поголема во споредба со минатиот викенд, кога биткоинот во еден момент ја надмина границата од 60.000 долари и се приближи до историскиот рекорд од 61.500 долари.

Во текот на изминатиот ден, цената на криптовалутата се движеше помеѓу 52.000 и 57.000 долари.

Падот на вредноста дојде по скокот предизвикан од објавата на Илон Маск дека граѓаните на САД, а наскоро и во други земји, сега ќе можат да купуваат автомобили на Tesla со биткоин.

Најновиот пад на криптовалутите ја намали пазарната капитализација на биткоинот на нешто помалку од трилион долари.

Фото: Pixabay