Биткоинот следи загрижувачка шема која предвидува нов пад (инфографик)

27

Движењето на биткоинот во последните денови им сугерира на инвеститорите во криптовалутата дека треба да се подготват за нова депрецијација, пишува Блумберг.

Токенот ја следи траекторијата што техничките аналитичари ја нарекуваат „растечки клин“ и ја сметаат за еден вид смиреност пред бура – период на привремена смиреност што често е проследен со силен надолен притисок врз цената на средството.

Криптовалутата следеше слична шема помеѓу мај и јуни кога го прекина својот голем пад на цената, но тоа беше проследено со пад на цената од 42% од над 30.000 долари на 17.600 долари.

Трговците сè уште се поделени околу тоа дали токенот ќе престане да амортизира на околу 20.000 долари откако изгуби 57% од цената оваа година поради заострувањето на монетарната политика, колапсот на неколку крипто-берзи и мрачното расположение на пазарите на капитал.

Последното истражување на MLIV Pulse им дава предност на „мечките“: повеќето испитаници велат дека криптовалутата е поверојатно да се сруши на 10.000 долари отколку да се врати на 30.000 долари. Во вторникот, таа ја отвори сесијата во Азија со пад од околу 2,4% на нешто под 20.000 долари.

„Не само што целокупното пазарно опкружување не е во корист на Биткоин, без оглед на надежта што ја инспирираат епизодните растови, туку и крипто заедницата исто така не е полна со доверба“, рече Крег Ерлам, виш пазарен аналитичар во „Оанда“.