Бизнисмен се обложил дека светот ќе ја победи короната – инвестирал милијарди

46

Калдун ал – Мубарак од Абу Даби, основач на компанијата Mubadala Investment Company, уште на крајот на март се приклучи на најголемите светски купувачи, иако пандемијата почна сериозно да го “тресе светот“, а никој не го знаеше резултатот.

Сепак, Калдун ал-Мубарак (45) се обложил дека светот ќе ја надмине пандемијата од Ковид-19 и дека ќе отвори нови перспективи. Тој сакал да знае како ќе се развијат “опасните предизвици“ што ги донесе кризата со себе.

Овој претприемач, роден во Абу Даби, студирал во САД, а потоа инвестирал во градежништвото и пазарот на недвижнини и ја основал милијардерската компанија Mubadala Investment Company.

Јапонскиот моќник, Масајоши Сон, го уверил дека фондот што содржи 15 милијарди долари во готовина – на оваа успешна компанија – е доволен за да се спротивстави на короната. Во тие денови, вели ал-Мубарак, тој постојано бил на телефон, сè додека не формирал јасен став за влијанието на пандемијата врз економијата.

Лери Финк, директор на BlackRock Inc., го увери дека владините стимулации можат да го подобрат економскиот систем на САД, додека Егон Дурбан, во име на Silver Lake, му напоменал  пазарот се променил, но дека очекува вакцина да помогне во решавањето на економските проблеми.

Се појави гледиште дека светот конечно ќе “отскокне од пандемијата“ и дека оваа  катастрофа ќе донесе големи алтернативи. Калдун ал-Мубарак инвестираше милијарди долари “во таа перцепција“, обврзувајќи се на нови деловни партнерства со американски приватни капитални гиганти, како што е Apollo World Administration Inc. и Silver Lake додека правел нови обложувања. Меѓу нив се автомобилската индустрија и истражувањето на вакцината против Ковид-19.

Многумина се повлекоа, но не и тој. Инвестирал повеќе од 11 милијарди долари во различни сектори во изминатите 12 месеци, покажуваат податоците на консултантската агенција World SWF.

Фото: Pixabay