Бизнисот го градеа 20 години, а сега ги купи гигант

119

По 20 години подигнување на бизнисот со сопствени средства, Mailchimp ќе биде продаден на Intuit.

Intuit, американски гигант во сегментот на обезбедување финансиски услуги за поединци и мали и средни претпријатија, се согласи да ја купи Mailchimp, компанија најпозната по своите алатки за маркетинг преку е -пошта.

Договорената цена од 12 милијарди американски долари ќе се плати во готово и акции, пишува CNN.

Mailchimp беше лансиран пред 20 години. Тие се издвојуваа од масата на стартапи на Интернет не барајќи инвеститори, туку го финансираа растот и развојот од сопствените џебови и профитот на компанијата.

Така, тие достигнаа 11 милиони корисници и годишен приход од 750 милиони долари во 2020 година, без сопственичката структура да биде многу различна во споредба со 2001 година, пренесува порталот Bonitet.

Досегашната интуиција нема никаква врска со дигиталниот маркетинг, туку има врска со финансиските услуги. Портфолиото ја вклучува популарната алатка за даночно пријавување TurboTax, алатката за буџетирање на домот Mint и книговодствената услуга QuickBooks. Нивната пазарна вредност се проценува на 150 милијарди американски долари.

Со стекнување на Mailchimp, тие имаат намера да го забрзаат растот на пазарот за клиенти на мали бизниси и да го подобрат управувањето со односите со клиентите.