BlackRock го лансира својот прв крипто ETF со дистрибуција во Coinbase

12

BlackRock, најголемиот светски менаџер на средства, го објави iShares – берзанско тргуван фонд (ETF) за да им овозможи на инвеститорите да добијат изложеност на пазарот на блокчејн и криптовалути без директно да инвестираат во криптовалути.

Апликацијата за iShares Blockchain and Tech ETF (IBLC) беше поднесена до SEC во јануари и „има за цел да ги следи инвестициските перформанси на индексот составен од американски и неамерикански компании вклучени во развојот, иновациите и употребата на блокчејн и крипто-технологии“.

ETF е популарен инвестициски производ кој им овозможува на луѓето да купуваат акции што претставуваат средство – било да се тоа недвижен имот, девизи или дури и Биткоин.

Овој ETF нема директно да ги следи криптовалутите, туку американските и меѓународните компании вклучени во просторот, како што се берзите. Всушност, најголемиот дел од новиот фонд (11,45%) ќе биде дистрибуиран во Coinbase, најголемата берза за криптовалути во САД и една од најголемите во светот.

Други компании што ќе ги следи производот ги вклучуваат Bitcoin рударите Marathon Digital Holdings (11,19%) и Riot (10,41%), како и платежниот гигант PayPal, кој прв ги лансираше крипто услугите во 2020 година.

„Технологијата на блокчејн овозможува независност и контрола на личните податоци, истовремено дозволувајќи финансиски ангажман на милијарди корисници кои не се банкари“, објави компанијата на својата веб-страница iShares.

ETF доаѓа набргу откако брокерската компанија Fidelity лансираше два ETF производи за следење на крипто индустријата и метаверзумот.

Њујоршкиот BlackRock, кој управува со средства вредни нешто помалку од 10 трилиони долари, веќе некое време е заинтересиран за крипто-просторот, а неговиот извршен директор минатата година призна дека компанијата го проучува Bitcoin.

Претходно овој месец, компанијата објави дека ќе стане примарен менаџер на средства за готовинските резерви на USDC, фиат валута која ја поддржува стабилната монета USDC на Circle.