Blackstone ќе привлекува богати клиенти од Европа

5

Инвестициската компанија Blackstone тестира нов начин за привлекување богати клиенти од Европа. Ако успее, една од најголемите компании за управување со приватен капитал може да донесе милијарди долари во бизнисот со брзорастечки и ризични приватни заеми.

Минатата недела пратениците го одобрија барањето на Blackstone за отворање приватен фонд за заеми во Европа. Фондот ќе има структура слична на отворен фонд без фиксен капитал, а клучната разлика во однос на традиционалните приватни фондови за кредитирање е тоа што нема одредено времетраење и што може да работи континуирано. За Blackstone, тоа значи дека парите може да се рециклираат за нови инвестиции преку исплати на заеми, што ветува стабилни надоместоци за оние кои управуваат со средствата.

Фондот Blackstone ќе биде првата ваква институција во Европа, во која директните заеми во рок од неколку години станаа посебна индустрија, вредна 300 милијарди долари и со тоа ќе ја сменат структурата на средствата, пишува Блумберг.

Фондовите управувани од небанкарски финансиски институции обично се затворени и траат неколку години, а менаџерските надоместоци се плаќаат само за инвестициски капитал.

Забрзување на растот

Blackstone е еден од најголемите инвестициски фондови во светот, кој инвестира во речиси секој сегмент од глобалната економија: биомедицински истражувања, дигитални плаќања, електрани, синџири на мотели, па дури и апликации за запознавање и забавни паркови како Леголенд. Тој минатата година стана најголемиот сопственик на магацин во светот, а од неодамна инвестира и во музичкиот бизнис.

Со нов фонд кој ќе работи како SICAV, тип на инвестициска фирма која често работи во Европа, Blackstone се надева дека ќе го постигне успехот што го имаше со клиентите во САД. Приватниот кредитен фонд Blackstone беше отворен за американските инвеститори во 2021 година и оттогаш порасна на 37,8 милијарди долари.

Покрај тоа, растот на Blackstone се забрзува во Азија. Компанијата за управување со капитал планира да го зголеми бизнисот со приватни кредити од 500 милиони долари на најмалку пет милијарди.

Со продажба на поризични приватни заеми на поединци наместо на институции, Blackstone може да се најде во центарот на вниманието на законодавците. Банката за меѓународни порамнувања неодамна издаде предупредување дека небанкарските финансиски институции во иднина мора да бидат законски регулирани.