Благ пад на цената на нафтата

17

Цените на нафтата благо се намалија во четвртокот на меѓународните пазари, при што цените на Лондон се задржаа блиску до највисоките нивоа во јануари, бидејќи шпекулациите за ново зголемување на каматните стапки во САД избледеа по објавувањето на податоците за инфлацијата, а ОПЕК остана надолен според проценките.
Цената на барелот на лондонскиот пазар ослабе во однос на претходното затворање за 23 центи, на 87,32 долари. На американскиот пазар барелот се продаваше по пониска цена од 37 центи, по 84,03 долари. Утрово брент се тргува по цена од 86,25 долари за барел, а американската се тргува по цена од  82,71  долари.

Цените на двата пазари континуирано растат од јуни. Во четвртокот цената во САД го допре највисокото ниво оваа година, а во Лондон највисоката цена од јануари.

Цените на нафтата пораснаа во последниве денови, поттикнати од продолжувањето на намалувањето на производството во Саудиска Арабија, а стравувањата за снабдување се поттикнати од можноста конфликтите меѓу Русија и Украина во регионот на Црното Море да ги загрозат испораките на руската нафта.

ОПЕК одделно објави дека во средата барел нафтена кошница на нејзините членки поскапе за 59 центи на 88,2 долари.