Blockchain.com планира IPO во 2022 година

33

Крипто-берзата и блокчејн тракерот, Blockchain.com почна да разговара со банките во Соединетите држави за да истражи како може да спроведе иницијална јавна понуда (IPO) уште оваа година.

„Блумберг“ денеска објави дека извори запознаени со ситуацијата велат дека разговорите биле само прелиминарни разговори и дека плановите на технолошкиот стартап може да се променат во секое време.

Ако успее да излезе на берза со IPO, тоа ќе биде само втора берза на криптовалути во САД што ќе го направи подвигот. Coinbase беше првиот што излезе на берза во 2021 година по почетна цена од 381 долар по акција на токенот COIN, со оценка од скоро 100 милијарди долари.

Blockchain.com моментално се проценува на околу 14 милијарди долари по круг на финансирање со глобални фирми за ризичен капитал. Blockchain.com е компанија за финансиски услуги за криптовалути која започна како првиот Биткоин блок истражувач во 2011 година, а подоцна создаде популарна апликација за крипто-паричник.

Трката за втората јавна крипто-берза во САД веќе започна. Binance.US, американската филијала на најголемата берза за криптовалути во светот, исто така планира да излезе на берза веднаш штом може да покаже независност од главната берза, според основачот на Binance, Чангпен Жао.

Како поддршка на напорите на берзата, неодамнешниот првичен круг на финансирање од 200 милиони долари ѝ даде проценка од 4,5 милијарди долари.

Регулаторните компликации се главната пречка што спречува крипто-берза да стане јавна во САД.

Извршниот директор на Binance.US, Брајан Шредер, вели дека компанијата има силен бизнис и работи со локалните регулатори за да се осигура дека може да биде котирана без компликации.