Блокчејн дозволува плаќање само со отпечаток од прст

29

Системите за биометриска автентикација сега се вообичаени кога користите услуги и плаќате за купувања. Идентификацијата најчесто се врши со глас, отпечаток од прст или лице, но платежниот систем добива пристап до банкарската картичка на клиентот, која исто така мора да биде претставена, иако преку паметен телефон. Hitachi нуди блокчејн технологија која овозможува плаќање само со отпечаток од прст.

Јапонска компанија разви систем за биометриска автентикација кој ја препознава шемата на крвните садови на прстот на корисникот, додека интеракцијата со базите на податоци на трети лица се врши со помош на технологија за дистрибуиран регистар (блокчејн), со што се заштитува трансакцијата.

Клиентот треба само однапред да ги регистрира своите биометриски податоци во системот и потоа ќе може да плати за услугите без да носи банкарска картичка или паметен телефон, раскажува Nikkei Asian Review за иновацијата.

Системот дозволува да се бараат други податоци, вклучувајќи информации за достапноста на сертификатите за вакцинација и доказ за возраста. Самиот Hitachi нема да ги складира личните податоци на клиентите, туку само ќе комуницира со бази на податоци од трети страни преку блокчејн.

Трансакциите како плаќање на хотелски услуги, на пример, ќе одземат 40 секунди помалку време од претходно. Компанијата ќе има корист од провизии од трансакции и продажба на биометриски скенери. За три години, Hitachi има намера да го зголеми својот промет од продажба на овој вид производи и услуги на 81 милион долари.