Блокчејн хакери украле повеќе од милијарда долари во третиот квартал (инфографик)

38

Блокчејн хакери украле повеќе од 1 милијарда долари криптовалути во третиот квартал од годината. Ова го покажуваат податоците на компанијата Atlas VPN, според кои продолжуваат да се зголемуваат хакерските напади и измамите поврзани со блокчејн.

Најмногу настрада екосистемот на етереум, а најголем дел од парите се изгубени преку него. Беше цел на 20 хакерски напади и загуби 800 милиони долари во третиот квартал од 2021 година.

Еден од најголемите напади беше оној на Poly Network, во кој хакерите украдоа 610 милиони долари од крипто платформата.

Берзата за криптовалути Next up беше предмет на пет напади во кои беа украдени 114 милиони долари. Имаше позначаен напад на јапонската берза за криптовалути Liquid, во која беа изгубени дигитални монети во вредност од 90 милиони долари.

Други 28 хакерски напади и измами резултираа со загуба од 193 милиони долари.

Манипулација со блокчејн

Успехот на хакерските напади и измамите поврзани со блокчејн привлекува се повеќе и повеќе криминалци кои бараат брзо збогатување.

Имаше значително зголемување на хакерските напади поврзани со блокчејн во 2019 година со 133 настани. Ова е зголемување од 58% во споредба со 2018 година, кога тие беа само 84.

Во трите квартали од 2021 година имало повеќе хакерски напади отколку во последните три години – 146. Ова е 20% зголемување во однос на претходната година, кога нападите и измамите беа 122.

Главни цели на нападите остануваат екосистемот на Етереум и крипто-берзите.