Блокчејн има потенцијал во игрите

16

Иако перцепцијата за блокчејн и play-to-earn (играј за да заработиш) сè уште е неповолна кај многу гејмери, некои ветерани на игри изгледа посериозно ги разгледуваат овие карактеристики.

Поранешниот претседател и главен оперативен директор на Nintendo of America (NOA) Реџи Филс-Еме ги сподели своите размислувања за блокчејн технологијата и победничките модели додека играте, бидејќи тие се однесуваат на бизнисот со игри.

Говорејќи на неодамнешниот панел на SXSW, тој рече дека силно верува во блокчејн технологијата и дека играчите кои го инвестираат своето време во игри треба да можат да генерираат приходи од сите средства што ги добиваат.

„Јас сум верник на блокчејн. Мислам дека блокчејнот како технологија е навистина фасцинантен. Верувам и во концептот „play-to-earn“ во видео игрите“.

Поранешниот извршен директор на Nintendo сугерираше дека гејмерите кои го инвестираат своето време во игри треба да можат да заработат приход од нивните активности на некој начин: „Има некои игри во кои сум инвестирал 300 часа… кога сум подготвен да преминам на нешто друго, зарем не би било одлично да заработам пари од она што сум го создал?“

Според Филс-Еме, кој претходно беше одговорен за најголемиот оддел на јапонската компанија за забава, многу луѓе би биле заинтересирани да го поседуваат својот остров во видео играта Animal Crossing, зголемувајќи ја можноста за користење технологија за незаменливи токени (NFT).

Nintendo е свесен за потенцијалот на овие технологии во иднина. Компанијата уште во февруари навести дека е „заинтересирана“ за метаверзумот и може да го види „потенцијалот“ што го има за компанијата.