Блокчејнот на Solana беше неактивен неколку часа – еве зошто!

8

Платформата за блокчејн Solana не работеше повеќе од четири часа поради грешка што го запре производството на блокови.

Официјалната страница на Solana Status и сметката на Твитер го пријавија проблемот денес, при што валидаторите ја вратија мрежата онлајн со рестартирање околу 4 часа подоцна.

Според информациите од ко-основачот на Solana, Анатолиј Јаковенко и други програмери на Твитер, проблемот е поради грешка со бесмислената функција на блокчејнот. Јаковенко рече дека проблемот „натера дел од мрежата да мисли дека блокот е неважечки“ и дека „не може да се постигне консензус“ како резултат.

Страницата „Solana Status“, во моментот на пишување, известуваше дека мрежата е во прекин над 4 часа. Во моментов се е „оперативно“.

Solana стана популарна платформа за NFT, децентрализирани апликации (dapps) и игри и услуги за децентрализирано финансирање (DeFi).

Криптовалутата на мрежата SOL забележа силен пораст на вредноста минатата есен, но се „олади“ во последните месеци заедно со поголемиот дел од остатокот од крипто-пазарот.

Solana во моментов е падната за 11,8% во последните 24 часа до цена нешто под 40 долари, според податоците на CoinMarketCap – пад од 84% од врвот од 260 долари.

Во последните неколку месеци, Solana доживеа два важни периоди на неактивност. Минатиот септември, мрежата беше неактивна скоро 18 часа откако беше преоптоварена со трансакции испратени до протоколот DeFi за лансирање на нов токен. Solana Labs го опиша ова како „напад со откажување на услугата“ во извештајот.

Неодамна, на 30 април, мрежата падна откако ботови за намалување на NFT – автоматизирани програми дизајнирани да го искористат лансирањето на новиот NFT проект  – ја преплавија Solana со 6 милиони трансакции во секунда. Metaplex, креаторите на протоколот NFT на Solana, воведоа казна за „данок на бот“ за да се обидат да го избегнат овој проблем во иднина.