БМВ им дава големи бонуси на работниците

63

Минатата година BMW продаде 2,4 милиони автомобили и оствари рекордна добивка од 23,5 милијарди евра пред оданочување.

Вработените добиваат дел од тоа. Квалификуваните работници во платежната група пет добиваат 9.000 евра во добивката плус дивиденди, рече менаџерот за персонал Илка Хорстмајер. BMW веќе ја плати оваа сума минатата година, кога се зборуваше дека е рекорден бонус, пишува магазинот Phoenix.

Вработените во BMW неодамна можеа да уживаат во дополнителна исплата. Заедно со јануарската плата добија и инфлациски додаток од 1.500 евра – без данок. А на почетокот на 2024 година треба да дојдат уште 1.500 евра како компензација на инфлацијата.

За 2023 година, BMW очекува благ пораст на бројките за продажба и продолжување на високите цени на новите автомобили, но значително помал профит.