BMW драстично ги намалува емисиите на јаглерод во животниот циклус на своите автомобили

9

BMW планира да ги намали емисиите на јаглерод во текот на целиот животен циклус на своите возила – вклучувајќи го и производствениот процес – за најмалку 40% од нивото на 2019-та, до 2030 година, соопшти во четвртокот производителот на автомобили. Целта на компанијата претходно објавена беше 30%.

За да се постигне ова, производителот на автомобили со седиште во Минхен има намера да го зголеми уделот на рециклирани и еднократни материјали што се користат во производството на своите возила од 30% на 50%, се вели во соопштението објавено пред конференцијата IAA Mobility во Минхен, која ќе се одржи следната недела.

„Ние сме посветени на јасен курс за да ја постигнеме целта од 1,5 степен“, рече извршниот директор Оливер Зипсе, мислејќи на Парискиот договор за минимален глобален пораст на температурата.

BMW досега не постави конкретен рок за постепено отстранување на автомобилите од фосилно гориво.

Сепак, производителот на автомобили постави голем број цели за одржливост во минатото, вклучувајќи генерирање на најмалку половина од продажбата на електрични возила на групацијата BMW до 2030 година и намалување на емисиите на СО2 по возило и километражата за најмалку половина од нивото од 2019 година во истиот временски период.

Како и нејзините конкуренти, компанијата предупреди дека нејзините приходи во наредните месеци би можеле да бидат засегнати од недостаток на чипови и цени на суровините, иако во последните тримесечни резултати објави заработка посилна од очекуваната.