BMW очекува подобри резултати од првичните прогнози

11

Германскиот производител на автомобили, BMW ги зголеми проценките за годинешните приходи, поради повисоките цени на новите и половните возила.

Зголемувањето на цените наредниве месеци ќе го неутрализира негативното влијание на тековниот недостаток на полупроводници врз производството и продажбата. Според тоа, очекувањата пред каматата и данокот од седум до девет се подигнати на 9,5 до 10,5 отсто.

Се очекуваат повисоки бројки и кај враќање на капиталот во секторот  финансиски услуги, од 17 до 20 на 20 до 23 отсто.

Можните подобри резултати ќе се одразат и на добивката пред оданочувањето, којашто би требало значително да се зголеми, додаваат од компанијата.