BMW планира инвестиција од 500 милиони фунти во фабрика во Оксфорд

14

Автомобилската компанија BMW планира да инвестира околу 500 милиони фунти (800,6 милиони долари) во својата фабрика во Оксфорд, Велика Британија, каде што ги произведува своите модели Mini, објави Sky News, повикувајќи се на анонимни извори.

Инвестицијата ќе вклучува грант од 75 милиони фунти од Фондот за трансформација на автомобилската влада на Обединетото Кралство и ќе обезбеди идното производство во фабриката, објави Блумберг, цитирајќи го Скај њуз.

БМВ одби да ги коментира наводите, но рече дека фабриката во Оксфорд ќе ги произведува повеќето од следната генерација модели на Mini.

Секоја нова инвестиција би означила ретка светла точка за производството на автомобили во Велика Британија, кое падна на најниско ниво во последните 66 години. Mini објави кон крајот на минатата година дека го преместува производството на електрични возила Mini во Кина како дел од своето партнерство со Great Wall Motor Co.

„Со својот висок степен на флексибилност, конкурентност и експертиза, фабриката во Оксфорд игра важна улога во производствената мрежа на BMW Group“, рече портпаролот на BMW во е-пошта.