BMW предупредува: Европа не е подготвена да ги забрани SUS моторите

29

Додека Европа се соочува со претстојна енергетска криза за гас, БМВ предупредува дека целосното прифаќање на електричните возила како единствено средство за масовен транспорт не е решение.

Извршниот директор, Оливер Зипсе, вели дека Европа не е подготвена за остро исклучување на бензинските и дизел моторите: „Погрешно е да се исклучат моторите со внатрешно согорување во Европа.

Индустријата ќе изгледа поинаку во однос на опсегот и структурата ако се сврти кон само една технологија – рече Зипсе.

Од друга страна, „напорното исклучување“ на моторот со внатрешно согорување би довело до аномалии кои овде веќе никој не може да ги контролира – заклучи Зипсe.

Според германските медиуми, за разлика од повеќето производители на автомобили, BMW долгорочно не се фокусира само на електричните автомобили, туку и на различни погонски технологии.