Boeing ќе гради сателитска мрежа за Интернет

13

Boeing може да биде конкурент на провајдери на сателитски интернет како SpaceX и Amazon. Компанијата доби дозвола да изгради „соѕвездие“ сателити за широкопојасен интернет. Мрежата ќе им служи на домашните, деловните и владините клиенти во САД и ширум светот.

Гигантот во авиопревозот не открива кога ќе ја лансира својата сателитска мрежа и какви можности ќе понуди. Сепак, Boeing ќе работи на многу повисоки надморски височини од Starlink на SpaceX, забележува Engadget. Поголемиот дел од соѕвездието, 132 сателити во ниската орбита на Земјата, ќе лета на височина од 1.055 км.

Во меѓувреме, серија од 15 негеостационарни орбитални сателити ќе работат на повисоки надморски височини – помеѓу 27.300 и 44.200 километри. Ова може да го зголеми доцнењето на сигналот.

Проектот е во развој долго време. Boeing првпат побара одобрение за него во 2017 година, потсетува Ројтерс. Компанијата наиде на отпор од конкуренцијата – во 2019 година, SpaceX ја повика американската комисија за телекомуникации или да ги ограничи или целосно да ги отфрли плановите на Boeing поради потенцијалот за „штетно мешање“.

Очигледно е дека воздушниот гигант се обидува да се качи во брзиот воз, по кој веќе патуваат компании како Amazon, SpaceX, OneWeb. Заинтересираните за овој конкурс мора да побрзаат, бидејќи проектите на постоечките компании забрзано се развиваат.

Од друга страна, сателитски широкопојасен интернет може да му помогне на Boeing да го искористи максимумот од својата вселенска единица и да го ублажи влијанието на одложувања на проектот или други деловни проблеми.