Богатите Американци земаат пасоши на други земји поради финансискиот ризик: Кои земји им се најинтересни?

209

Според водечката адвокатска фирма Henley & Partners, богатите американски семејства сè повеќе аплицираат за второ државјанство како начин да го заштитат својот финансиски ризик.

Богатите ги градат овие „портфолија со пасоши“, колекции на второ, па дури и трето или четврто државјанствo, во случај да треба да ја напуштат својата земја. Henley & Partners вели дека Американците сега се побројни од сите други националности кога станува збор за обезбедување алтернативен престој или дополнително државјанство.

– Америка сè уште е одлична земја,  и има одличен пасош. Но, ако сум богат, би сакал да се заштитам од нивото на нестабилност и неизвесност. Идејата за диверзификација е добро разбрана од богатите поединци околу она што го инвестираат. Нема смисла да имам една земја на државјанство и престој кога имам можност навистина да го диверзифицирам и тој аспект од мојот живот – рече Доминик Волек, шеф на групата приватни клиенти во адвокатската канцеларија.

Неодамнешните примери на висок профил на второ државјанство го вклучуваат милијардерот технолошки инвеститор Питер Тиел, кој додаде државјанство на Нов Зеланд и поранешниот извршен директор на Google, Ерик Шмит, кој аплицираше за државјанство на Кипар.

Според Хенли, топ дестинации  за пасоши меѓу Американците се Португалија, Малта, Грција и Италија.

Програмата „Златна виза“ на Португалија е особено популарна затоа што обезбедува пат до престој и државјанство, заедно со патување без визи во Европа, во замена за инвестиција од 500.000 евра (околу 541.000 долари) во фонд или приватен капитал. Малта нуди Златна виза за 300.000 евра инвестирани во недвижен имот, за кој Волек рече дека стана „особено популарен меѓу Американците“.

– Со Малта станувате европски граѓанин, со целосни права на населување низ цела Европа – рече тој.

-Значи можете да живеете во Германија, вашите деца да одат да студираат во Франција и вие имате право да живеете, работите и студирате низ цела Европа.

Постојат три главни причини за растот на портфолиото на американските пасоши. Алтернативниот пасош им го олеснува патувањето на Американците кои се впуштаат во делови од светот кои се помалку пријателски настроени кон САД.

– За американските, британските и израелските граѓани кои одеднаш не се сигурни за нивното добредојде во странство, дополнителните пасоши обезбедуваат витална флексибилност – се наведува во извештајот на Хенли, како што пренесува CNBC.

– Со зголемената глобална нестабилност, поседувањето државјанство во друга земја, особено онаа што се смета за понеутрална или политички бенигна, сега е вредна резервна или алтернативна опција.

Друга причина се деловните патувања, кои во многу земји можат да бидат побезбедни и помалку впечатливи со неамерикански пасош.

Користењето секундарен пасош може да помогне и при прекугранични финансиски трансфери или бизнис во нова земја.

Конечно, некои богати Американци едноставно сакаат резервен престој за можно пензионирање, да бидат поблиску до нивните семејства кои живеат во странство или поради животни причини во новото време на далечина. За други, американската политика е двигател.

Кина останува најголемиот извор на миграција на милионери, со загуба од нето 13.500 милионери минатата година.