Богатството на Илон Маск се намали за 16 милијарди долари

10

Богатството на Илон Маск падна за 16,1 милијарди долари во четвртокот, откако слабата заработка од Tesla во третиот квартал влијаеше на вредноста на акциите.

Маск, кој е најбогатиот човек на планетата со богатство од 209,6 милијарди долари, поседува 13% од Tesla и најголемиот дел од своето богатство го црпи од вредноста на автомобилската компанија. Акциите на Tesla паднаа за 9,3% .

Во конференциски повик по објавувањето на заработката во средата, Маск постојано го споменуваше влијанието на високите каматни стапки врз довербата на потрошувачите и резултатите од продажбата. Главниот производител на електрични возила го пријави својот прв квартален пад на продажбата оваа година, испорачувајќи 435.059 возила, додека маржите паднаа на најниско ниво во последните четири години, откако компанијата постојано ги намалуваше цените на своите автомобили.

Сепак, богатството на Маск порасна за повеќе од 70 милијарди долари во 2023 година, заедно со растот на акциите на Tesla, и покрај влошените фундаментални услови. Откако накратко беше престигнат од Бернард Арно од LVMH, Маск повторно е најбогатиот човек во светот, со голема разлика.

И покрај проблемите, Tesla тврди дека до крајот на годината ќе регистрира 1,8 милиони клиенти на своите возила. Tesla останува највредниот производител на возила во светот и очекува да ги испорача своите први долгоочекувани пикап „Cybertruck“ во ноември, со околу две години задоцнување.