Богатството на новата генерација милијардери најмногу се заснова на наследство, а не на работа

66

Богатството на новата генерација милијардери претежно се заснова на наследство, а не на работа и претприемништво, се вели во извештајот на швајцарската банка UBS и предвидува дека овој тренд ќе продолжи и во наредните децении.

Таа банка во својот Извештај за амбициите на милијардерите за 2023 година истакнува дека 1.000 милијардери ќе префрлат 5,2 трилиони долари на своите деца во следните 20 до 30 години, пишува Гардијан.

Од 137 луѓе кои станаа милијардери во годината до април оваа година, 53 наследиле вкупно 150,8 милијарди долари од нивните семејства, според извештајот на UBS, што ги надминува вкупно 140,7 милијарди долари генерирани од 84 „само-направени милијардери во истиот период.