BP за 3 месеци заработи 500 милиони од гасната криза

16

Продажниот тим на BP заработил најмалку 500 милиони долари во третиот квартал од 2021 година, според два извори запознаени со продажните резултати на компанијата. Приходите главно се должат на гасната криза која ја зафати Европа, пишува Ројтерс.

Во август, цените на природниот гас и електричната енергија во Европа и делови од Азија достигнаа историски највисоки нивоа бидејќи глобалната економија закрепна од пандемијата и потрошувачката на енергија растеше многу побрзо од понудата.

За растот придонесоа и ниските резерви на гас по студената зима и топлото лето, како и ниското производство на енергија од обновливи извори.

Зголемувањето на сметките за струја предизвика протести во Шпанија и ги стави европските влади под притисок да најдат начини да ги заштитат потрошувачите и индустријата и да ги смират пазарите. Во вторникот, земјите од Европската унија не успеаја да се договорат за колективен одговор на блокот.

Во Кина, владата презеде чекори за зголемување на производството на јаглен и реформирање на пазарите на електрична енергија за да се осигура дека домаќинствата може да се загреваат во зима.

Резултатите од тргувањето со гас на BP беа постигнати бидејќи клиентите во Европа и Азија нагло го зголемија купувањето на течен природен гас (LNG) од Соединетите Американски Држави и други делови од светот за да се реши недостигот. Пред само 2 години ситуацијата беше токму спротивна – тогаш производителите на течен природен гас се соочуваа со глобална презаситеност.

Силните резултати од тргувањето со гас на BP веројатно ќе дадат ран показател за тоа како некои од другите меѓународни енергетски компании ќе имаат корист од глобалната гасна криза. BP има помало портфолио за тргување со LNG и гас од неговите конкуренти, вклучувајќи ги Shell и Equinor, кои би можеле да забележат уште поголем профит. Shell, Equinor и BP ќе ги објават резултатите оваа и следната недела.

Енергетските компании обично не откриваат детали за добивката и загубите од тргувањето во нивните квартални извештаи. Тие вообичаено само укажуваат дали трговијата придонела позитивно или негативно на вкупните финансиски резултати. BP и Shell се потпираат на трговскиот готовински тек за да ја поддржат нивната транзиција кон бизнис модел кој е помалку зависен од фосилни горива.

Ним им е потребна трговија за да генерираат профит, бидејќи тие се фокусираат повеќе на пазарите на обновливи извори на енергија и електрична енергија, кои обично имаат помали маржи на нафта и гас.

Одделот за продажба на BP објави профит од речиси 4 милијарди долари во 2020 година и речиси го изедначи рекордниот профит од тргувањето во 2019 година.

Компанијата е посветена на намалување на производството на нафта и гас, додека Shell вели дека производството на нафта го достигнало врвот. Двете компании велат дека ја прошируваат трговијата и сè уште заработуваат милијарди долари годишно од дистрибуцијата на нафта и гас низ светот.

Иако BP планира да ја прошири трговијата со електрична енергија и обновливи извори, многу од овие пазари се високо регулирани и веројатно нема да ги обезбедат истите профитни маржи како нафтата и гасот.

Минатата година, најголемиот дел од профитот на BP дојде од нафтата, бидејќи цената прво падна како резултат на глобалниот колапс на побарувачката за гориво, а потоа закрепна, бидејќи цената продолжи да расте во 2021 година и ја доведе цената на нафтата на највисоко ниво од 2014 година.

Една од најуспешните стратегии за тргување во 2020 година беше да се складира нафта за време на падот, да се купува по ниски цени и да се продава подоцна кога цените ќе закрепнат. Годинава, природниот гас имаше исто толку силни перформанси како резултат на промените на пазарот, што доведе до недостиг на електрична енергија во Кина и ограничени испораки на гас во Европа.

BP веќе заработи речиси 500 милиони долари од трговијата во првиот квартал на 2021 година, откако студениот бран во Тексас доведе до скок на цените на бензинот, велат изворите.