Бран отпуштања ѝ се заканува на најсилната европска економија

24

Германските компании не само што ја губат волјата да отворат нови работни места, туку најверојатно ќе почнат и да отпуштаат работници, вели Клаус Вохрабе од економскиот институт „Ифо“.
Барометарот за вработување  падна во јануари на 95,5 поени, нешто пониско од декември. Индексот на 100 поени укажува на статус кво, над плановите за вработување, а под, спротивното.

„Тешката економска ситуација сега се рефлектира во кадровските планови. „Компаниите не сакаат да вработуваат сега“, рече Волербе.

Индустријата генерално планира отпуштања, иако тој показател малку се зголеми, до многу негативен минус 13.

Слично е и во малопродажбата бидејќи се повеќе трговци на мало размислуваат за отпуштања поради падот на продажбата, според истражувачите од Институтот во Минхен.

Во услужниот сектор компаниите сè уште бараат нови работници, но помалку, особено во ИТ компаниите и консалтинг.

Барометарот е негативен и во градежништвото.