Брaнсон продаде акции на Virgin Galactic во вредност од 300 милиони долари

24

Акциите на Virgin Galactic паднаа за речиси 3% во петокот, откако нејзиниот основач, британскиот милијардер Ричард Брaнсон продаде дел од својот удел за речиси 300 милиони долари.

Брaнсон продаде повеќе од 10 милиони акции во периодот од 10 до 12 август, според регулаторната документација од доцна четвртокот.

Овој потег доаѓа еден месец откако компанијата го заврши својот прв лет со екипаж во вселената.

Парите од продажбата на акции ќе бидат искористени за поддршка на пандемиските бизниси за одмор и патувања на групата Virgin на Брaнсон, како и за развој на нови бизниси, рече портпаролот на британскиот конгломерат.

Најновата продажба го остави Брaнсон со околу 46,3 милиони акции во вредност од околу 1,2 милијарди долари, од последната цена на затворање на акциите. Тој во април продаде акции во вредност од над 150 милиони долари.

Фото: Facebook