Бренсон официјално ја затвори Virgin Orbit

15

Virgin Orbit на Сер Ричард Бренсон е затворена, само неколку месеци по големиот неуспех на мисијата.

Авионите и закупот на недвижен имот на компанијата беа продадени за 36 милиони долари.

Во март, Virgin Orbit објави дека ќе направи поголем дел од својата работна сила технолошки вишок откако не успеа да обезбеди нови инвестиции, јавува Би-Би-Си.

Фирмата со седиште во Калифорнија поднесе барање за заштита од банкрот во САД на почетокот на минатиот месец.

Кому му беа продадени деловите од компанијата?
Сето ова се случи само неколку недели откако компанијата ги суспендираше операциите во очигледен обид да ги зајакне своите финансии.

Претходно оваа година, ракетата Virgin Orbit не успеа да го заврши првото лансирање на сателит од тлото на Велика Британија.

Седиштето на Virgin Orbit, фабриката за ракети и опремата беа купени од ривалската стартап компанија Rocket Lab, за 16,1 милиони долари.

Неговиот преобразен Боинг 747, наречен Космичка девојка, беше продаден за 17 милиони долари на воздухопловната компанија Stratolaunch.

Друга вселенска компанија, Launcher Inc, ја купи локацијата за лансирање на Virgin Orbit и ја изнајми во пустината Мохаве за 2,7 милиони долари.

Неуспех по неуспех
Virgin Orbit, која е основана во 2017 година, никогаш не остварила профит како јавно тргувана компанија.

Таа има развиено ракети за носење мали сателити и е дел од деловната империја на Сер Ричард, која ја вклучува авиокомпанијата Virgin Atlantic и вселенската туристичка компанија Virgin Galactic.

Во јануари, Virgin Orbit се обиде со првата сателитска мисија лансирана од тлото на ОК, која заврши неуспешно.

Фото: Facebook