Брилијантен метод од 3 чекори за решавање проблеми

88

Проблемите се нешто со кое вработените, но и врвните менаџери се соочуваат секој ден на работа. Многумина не знаат како да најдат начин да си ги решат проблемите, па со собирање и криење очекуваат дека сами ќе се решат.

Една од најуспешните компании во светот, Apple, има свој метод со кој неговите вработени ги решаваат проблемите кои ги имаат на работа. За волја на вистината, овој метод би можел да се примени и во приватниот живот.

Методот го смислил Стив Џобс, а Apple ефективно бара од вработените да го применат методот во три чекори на Стив Џобс за да најдат одговори на тешки прашања.

Со охрабрување на вработените да прават повеќе паузи и да работат помалку, Apple не само што помага да се намали исцрпеноста, туку и ја зголемува продуктивноста и иновативноста. Со други зборови, ги охрабрува вработените да работат попаметно, а не понапорно.

Чекор1 :Одзумирај

Тешките проблеми содржат решенија кои тешко се наоѓаат. Додека многумина се обидуваат прецизно да го лоцираат решението, наместо тоа треба да го „одзумирате“ проблемот за да ја видат поголемата слика. Ова ефикасно ви овозможува да идентификувате што точно барате. За да го направите ова, бидете свесни што сакате да откриете или постигнете. Излезете од доменот на она што е моментално можно и наместо тоа размислете што би можело да биде возможно.

Чекор 2. Фокусирајте се

Откако ќе знаете што барате, дајте си време да размислите длабоко и да ги соберете фактите. Ова е местото каде што се фокусирате на она што сакате да го постигнете и неуморно работите кон тоа – нешто за што Џобс беше експерт. Тој беше познат по тоа што покажуваше интензивен и опсесивен фокус, и токму оваа способност го направи толку ефикасен во мотивирањето на вработените.

Чекор 3. Направете пауза

Кога ќе откриете дека почнувате да одите во круг и не напредувате на патот кон наоѓање решение, направете пауза. Одете на прошетка.

Кога се оддалечуваме од нешто, често добиваме јасност и креативност. Значи, правењето паузи има многу поголеми придобивки од постојаната работа и замор, а води и до критичко размислување, решавање проблеми и иновации.

Понекогаш мора да го напуштите вашето биро за да се приближите до одговорот – една од стратегиите на Џобс за поттикнување на креативноста.

Една од причините зошто Џобс ги сакаше пешачките состаноци не беше само затоа што таквите состаноци му помогнаа да најде одговори, туку им помогнаа и на неговите соработници да се извлечат од нивните клупи за да најдат одговори.

Овие методи за решавање проблеми би можеле да бидат клучни, а на вас е да ги испробате и да видите дали функционираат.