Британците планираат да инсталираат квантни компјутери во тенкови и борбени авиони

19

Минатата недела, британскиот стартап ORCA Computing објави две големи вести поврзани со неговиот бизнис и напредокот на технологијата со која се занимава – квантно пресметување. Тие најпрво пријавија дека собрале дури 15 милиони долари во првиот круг на финансирање. Новиот капитал ќе се користи за понатамошен развој на фотонски квантни компјутери и софтвер, кои треба да работат на квантни принципи, но не во комплицирани индустриски или лабораториски средини.

Напротив, ORCA развива технологија за квантно пресметување која би работела на собна температура и во мали кутии, споредливи со десктоп компјутерите. Нивната цел, како што велат, е да ги препуштат квантните компјутери во рацете на компаниите и организациите на кои им требаат напредни системи за обработка на податоци и машинско учење. Една од организациите кои решија да се обидат да ја користат оваа технологија е Министерството за одбрана на Обединетото Кралство, па доаѓаме до втората важна најава на ORCА: ова министерство ќе го купи нивниот квантен компјутер PT-1.

Технологија во подем

Планот на Министерството е да работи со компанијата за да ги развие можностите на квантен десктоп компјутер базиран на фотонски процесори во текот на следната година, кој за тоа користи фотони за извршување сложени задачи за оптимизација и машинско учење.

Основните апликации на овој компјутер се, меѓу другото, анализа на слики, препознавање на ракопис и одлучување, а Министерството за одбрана најави дека има идеја да го инсталира во тенкови. Нивната цел е да ги „направат тенковите паметни“ и еден ден, можеби, да ја внесат истата технологија и на борбените авиони.

Квантните компјутери на ORCA Computing користат технологија која не бара големи и сложени системи за ладење или вакуум. Тие работат во компактно куќиште за приклучување и играње кое може да се монтира во стандардни куќишта. Технологијата на снимање информации и нивно читање во фотони е патентирана, но засега британскиот стартап нема конкретни докази дека се работи за навистина квантно пресметување, ниту пак дека нивното решение на кој било начин е супериорно во однос на класичните компјутери.