Британија инвестира 300 милиони фунти во два суперкомпјутери

10

Велика Британија во средата објави дека ќе го зголеми износот на пари потребни за финансирање на два суперкомпјутери, што ќе придонесе за квалитетот на истражувањето насочено кон правење безбедни напредни модели со вештачка интелигенција.

Финансирањето за „истражувачки ресурси за вештачка интелигенција“ ќе се зголеми на 300 милиони фунти од претходно најавените 100 милиони фунти, соопшти владата на самитот за безбедност на вештачката интелигенција, чија цел беше да се отвори безбеден пат за технологијата што брзо се движи.

Моделите со гранична вештачка интелигенција стануваат експоненцијално помоќни, напиша британскиот премиер Риши Сунак на X, порано Твитер. Оваа инвестиција ќе обезбеди британскиот научен талент да ги има алатките што им се очајно потребни за да ги направат најнапредните модели со вештачка интелигенција безбедни.

Велика Британија вели дека двата нови суперкомпјутери, едниот со седиште во Кембриџ, а другиот во Бристол, ќе им овозможат на истражувачите пристап до ресурси триесет пати поголеми од сегашните најголеми јавни компјутерски алатки за вештачка интелигенција во Велика Британија.

Машините, кои ќе бидат оперативни од летото следната година, ќе се користат за анализа на напредни модели со вештачка интелигенција и тестирање на нивните безбедносни карактеристики и за унапредување на истражувањето за нови лекови и чиста енергија, објави владата.

Бристолскиот модел „Isambard-AI“ ќе има 5000 напредни AI чипови од американската мултинационална технолошка компанија Nvidia Corporation, а вториот модел „Dawn“ (Кембриџ) ќе се испорачува преку партнерство со Dell и британската SME StackHPC и ќе се напојува со повеќе од 1000 Intel чипови.