Британија издвојува 283 милиони долари за Rolls-Royce

20

Велика Британија издвои 283 милиони долари за да му помогне на Ролс-Ројс да го изгради првиот мал модуларен нуклеарен реактор во земјата, како дел од напорите за постигнување нулта емисија на јаглерод.

Постигнувањето на оваа цел до 2050 година ќе бара огромно зголемување на производството на енергија со ниска содржина на јаглерод, како што се ветерот, сончевата и нуклеарната енергија, објави Ројтерс.

„Малите модуларни реактори нудат возбудливи можности за намалување на трошоците и забрзување на производството, осигурувајќи дека можеме да внесеме чиста електрична енергија во домовите на луѓето и дополнително да ја намалиме нашата веќе намалена употреба на фосилни горива“, рече министерот за економија и енергија Кваси Квартенг.

Британија, исто така, има за цел да го зголеми бројот на работни места во „чистата технологија“ како дел од нејзината таканаречена зелена индустриска револуција и рече дека работи на намалување на зависноста од фосилни горива во услови на глобален скок на цените на бензинот.