Британија нуди пост-брегзит визи за 10.500 возачи поради недостиг на работна сила

95

Велика Британија ќе издаде до 10.500 дозволи за привремена работа на возачи на камиони и на работници со живина за да го ублажи хроничниот недостиг на работна сила, објави владата, што е пресвртница во имигрантската политика по Брегзит.

Краткорочните визи, кои ќе траат од следниот месец до крајот на декември, доаѓаат додека министрите се обидуваат да го ублажат недостатигот на возачи и други клучни работници, што влијаеше на снабдувањето со гориво и врз други индустрии.

Недостатокот на возачи на цистерни предизвика долги редици на бензинските пумпи во последните денови, бидејќи луѓето ги игнорираат барањата на владата да не купуваат панично гориво по затворањето на некои бензински пумпи поради недостаток на испораки.

Одлуката за проширување на критичната шема за работни визи беше изменета од премиерот Борис Џонсон, чија влада по Брегзит ги заостри правилата за имиграција, инсистирајќи на тоа дека мора да престане зависноста на Велика Британија од странска работна сила.

Со месеци, владата се спротивставува на воведувањето таква мерка, и покрај проценетиот недостаток од околу 100.000 возачи на тешки товарни возила и предупредувањата од различни сектори дека ќе има прекини во снабдувањето.

Секретарот за транспорт, Грант Шапс, сепак, инсистираше на тоа да се преземе акција “што е можно поскоро“ и дека најавениот поширок пакет мерки ќе осигури дека предбожиќните подготовки “ќе останат на вистинскиот пат“.