Британската економија ќе западне во рецесија во последниот квартал од годината, според Goldman Sachs

53

Водечката американска банка Goldman Sachs нагло ги намали прогнозите за раст на британската економија и сега очекува Велика Британија да западне во рецесија до крајот на годината бидејќи зголемената инфлација ќе има негативно влијание врз расположливите приходи на домаќинствата, намалувајќи ја потрошувачката.

Големиот кредитор очекува рецесијата во Британија да започне во четвртиот квартал на 2022 година и прогнозира дека економијата на земјата ќе се намали за 0,6 отсто во 2023 година, откако предвиде раст од 1,1 отсто.

Според Goldman Sachs, сепак, рецесијата во Обединетото Кралство ќе биде умерена, додека банката малку ја намали прогнозата за раст на БДП на Обединетото Кралство оваа година на 3,5% од претходната прогноза за проширување од 3,7%.

Негативните прогнози на Goldman Sachs беа поттикнати од минатонеделните информации од британскиот енергетски регулатор Ofgem дека сметките за енергија во Обединетото Кралство ќе скокнат за уште 80% од октомври до просечни 3.549 фунти годишно, што е најнов пример за тоа што политичарите во земјата и околу светот го нарекуваат „криза на трошоците за живот“.