Британски закон предвидува тужби против директори на технолошки гиганти

5

Обединетото Кралство ги откри долгоочекуваните и обемни законски предлози за принудување на интернет компаниите да ја отстранат нелегалната содржина од нивните платформи, давајќи му на регулаторот „Ofcom“ право да наметнува високи казни и лично да ги гони извршните директори кои не го почитуваат, изјави Томас Сил за „Блумберг“.

Предлог-законот за безбедност на интернет првпат беше предложен во 2019 година и оттогаш беше изменет неколку пати, но ќе биде претставен пред пратениците во четврток, откако неговата прва официјална верзија беше објавена во мај.

Нацрт-законот има за цел да ги направи технолошките компании поодговорни за отстранување на нелегални материјали од нивните платформи. Ова вклучува содржина што промовира тероризам или самоубиство, објавување порнографски материјал за одмазда и материјал за сексуална злоупотреба на деца. Штетната содржина и содржината за возрасни исто така се опфатени со предлог-законот.

Законот за онлајн штетата, исто така, вклучува:

* Мерка за борба против анонимно вознемирување или злоупотреба и несакани контакти на социјалните мрежи

* Криминализацијата на таканареченото сајбер-разголување

* Барањее од компаниите да пријават детска порнографија или содржина за злоупотреба на деца до Националната агенција за криминал на Велика Британија

* Правото дадено на корисниците да се обратат до платформите доколку веруваат дека нивните објави се неправедно отстранети

* Барање за проверка на староста на сите веб-страни каде што се поставува порнографија

* Новинарска содржина ќе биде изземена од регулативата

Компаниите ќе треба да покажат колку проактивно се справуваат со дистрибуцијата на таква содржина. „Ofcom“ ќе има овластување да врши увид во канцелариите и да врши увид на податоци и опрема за собирање докази, а попречувањето на истражителот ќе биде кривично дело, се вели во соопштението на Одделот за дигитални, култура, медиуми и спорт.

Дополнително, високите извршни директори ќе бидат одговорни за тоа како нивните компании го почитуваат законот, а бизнисите може да бидат казнети до 10% од нивниот годишен глобален приход за прекршување.

„Владата на Британија секако се надева дека законот за онлајн безбедност ќе постави глобален стандард“, рече партнерот на „Linklaters“ Бен Пакер во изјавата.

Главниот политички директор на CBI, Метју Фел, рече дека законодавството е „неопходно“, но во неговата сегашна форма покренува некои важни прашања, вклучително и проширување на опсегот на легална, но штетна содржина.

„Ова не само што ќе ги обесхрабри инвестициите во време кога на нашата земја се најпотребни, туку нема да ги постигне целите на законот“, смета тој.

Откако ќе биде претставен пред пратениците, законот најверојатно ќе помине неколку месеци во дополнителни ревизии и гласања пред да биде одобрен од кралскиот двор, по што ќе стане закон.

Големите технолошки компании како што е сопственикот на Facebook – Meta Platforms Inc. сега се обврзани да ја отстранат нелегалната содржина откако ќе бидат известени. Но, владите сакаат тие да дејствуваат побрзо.

Владата му ја даде на „Ofcom“ одговорноста за тестирање и предизвикување алгоритми и системи во големите технолошки компании кои можат да шират штета на Интернет – наместо да бараат од службениците да следат и судат поединечни делови од штетна содржина.

Најголемите платформи и нивните апликации ќе бидат класифицирани како „Прва Категорија“, а исто така ќе треба да ја намалат легалната, но штетна содржина, чии специфики законодавците подоцна ќе ги додадат.