Бродњак: НЛБ сака влез на пазарот во Хрватска и Албанија

23

Претседателот на УО на НЛБ бара обединување на регионот на Западен Балкан, некако по примерот на Скандинавија. НЛБ има пазарен удел од повеќе од десет проценти во сите земји каде што е присутна, а Хрватска сè уште претставува неискористен потенцијал поради атрактивноста на пазарот. Затоа, НЛБ бара начин да воспостави бизнис во Хрватска.
Блаж Бродњак е еден од бизнис лидерите во регионот. Тој ја преструктуираше заспаната банка во регионална банкарска групација која се натпреварува за приматот со унгарската ОТП банка. Тој е познат по својата огромна енергија и цврсто ракување.

Банките во НЛБ Групацијата работат одлично. Сите тие освојуваат пазарни удели во клучните сегменти, во бизнисот на мало, особено во станбеното кредитирање. Банките подружници исто така имаат многу важен придонес за успехот на НЛБ Групацијата, чиј придонес сочинуваше повеќе од половина од полугодишните резултати на Групацијата оваа година. Ако го погледнеме само резултатот на матичната банка НЛБ, г. г., од 223 милиони евра резултати по оданочување, дури 130 милиони евра се дивиденди од подружници. И покрај тоа што банките-ќерки делат повеќе од половина од добивката на НЛБ Групацијата, тие претставуваат само околу десет милијарди евра во вкупна актива, од вкупно 25 милијарди, колку што е вкупната актива на НЛБ Групацијата. Од помала основа, банките-ќерки имаат најголем придонес во работењето, поради што сме презадоволни од нивното работење.

Во сите земји каде што работиме, имаме критична маса и пазарни удели кои надминуваат десет проценти. Затоа, ние сме доволно големи за да можеме суверено да спроведуваме деловни политики во целиот регион и со тоа економски да го поврземе. Никој нема илузии дека оваа област би можела да биде единствена земја, но сакаме таа да стане единствена економска област по моделот на Скандинавија. Според нас, земјите од Западен Балкан треба да бидат приоритетни кандидати за влез во ЕУ, бидејќи, на крајот на краиштата, тие се опкружени со Европската Унија. Процесот на приближување кон ЕУ трае апсолутно предолго, што според мене ја покажува неодговорноста на Европската комисија, вели Бродњак во интервју за Дело.

-Постојано го следиме хрватскиот пазар. Во моментов, немаме никаква изложеност кон хрватските деловни субјекти или кон Република Хрватска. Тоа значи дека таа претставува голем неискористен потенцијал веќе во финансирањето на нејзината јавна каса. Затоа, ние не поседуваме обврзници на Република Хрватска со кои би можеле да помогнеме во финансирањето на нејзиниот буџет со неколку милијарди. Ние дури и ја немаме таа изложеност на инфраструктурни и логистички проекти, велат патишта и железници. Ова можеме да го направиме без да го преземеме хрватскиот пазар, бидејќи можеме да започнеме прекуграничен бизнис со големи хрватски компании, токму од Словенија и со нашата ликвидност.

Заинтересирани сме и за нови големи погони за производство на електрична енергија од обновливи извори. Многу се зборува за нуклеарната енергија. Лично, верувам дека долгорочно веројатно нема алтернатива за вториот или дури третиот блок на нуклеарната централа Кршко. Затоа, би го поддржал влезот на Република Хрватска како соинвеститор во овој проект. Во НЛБ го сметаме целиот регион како еден екосистем и длабоко сме вклучени во него. Хрватска, се разбира, е клучниот камен во тој мозаик, вели Бродњак.

Хрватска не е само еден од најважните трговски партнери, туку и економски и географски мост меѓу нашите пазари. За нас да не се води бизнис во Хрватска значи да се биде нецелосен. Покрај тоа, 800.000 Словенци годишно летуваат во Хрватска. Има смисла да се следат и тие текови. Навистина би сакале во одреден момент да се надминат историските несогласувања меѓу двете земји и НЛБ да почне да работи и во Хрватска, бидејќи тоа би било добро за сите – Република Хрватска и нејзините жители, како и за НЛБ Група. Ако на тоа ја додадеме и Албанија, ќе бидеме единствените што ќе го опфатиме целиот простор на Западен Балкан.

Групацијата НЛБ, со седиште во Љубљана, сега има повеќе од 8.000 вработени и вкупен биланс од приближно 25 милијарди евра, која работи во шест земји. Како го гледа неговиот стратешки развој во наредните години Бродњак вели:

-Планираме дека со доволно претпазлива деловна политика ќе можеме да го удвоиме обемот на бизнисот во следните пет до седум години. Значи, за да се надмине билансната сума од 50 милијарди евра, што е приближно 80 отсто од сегашниот словенечки БДП. Доколку маржите се нормализираат на среднорочно ниво меѓу 2,5 и 2,7 отсто, тие би можеле да го надминат нивото на профит од 700 милиони евра годишно. Меѓутоа, ако зборуваме за следните десет години, би можеле да достигнеме обем на бизнис еднаков на БДП на Словенија, Србија или нешто помалку од Хрватска, и годишен профит од повеќе од една милијарда евра. Ова не се предвидувања, ова е визија која со малку среќа е остварлива. Со ова сакаме повторно да ги поврземе сите пазари на поранешната заедничка држава и сите пазари на Западен Балкан. Тоа е нашата визија, но сепак ни недостасуваат два пазари, Хрватска и Албанија, пренесува СЕЕБиз.