Бројот на земји кои забрануваат крипто е двојно зголемен за три години

50

Вкупниот број на јурисдикции со апсолутни забрани или строги ограничувања на криптовалутите е повеќе од двојно зголемен во последните три години, а има малку знаци дека овој тренд забавува.

Иако 2021 година беше добра година за индустријата за криптовалути во однос на перформансите на пазарот, бројот на јурисдикции кои забрануваат крипто е двојно зголемен од 2018 година.

Извештајот на Конгресната библиотека (LOC) ги опишува деветте јурисдикции кои сега воведоа апсолутна забрана за криптовалути и 42 со имплицитна забрана.

LOC е истражувачка библиотека за Сенатот на Соединетите Американски Држави, која дејствува како национална библиотека на земјата.

Во контекст на извештајот LOC, апсолутна забрана значи какви било „трансакции со или поседување на криптовалути се кривично дело“, додека имплицитната забрана забранува размена на криптовалути, банки и други финансиски институции да тргуваат со криптовалути или да нудат услуги на поединци/компании кои работат со криптовалути“.

Деветте нови јурисдикции со целосна забрана вклучуваат Египет, Ирак, Катар, Оман, Мароко, Алжир, Тунис, Бангладеш и Кина. Забраната на криптовалутите во Кина доби најголемо внимание во 2021 година.

Драматичното зголемување на јурисдикциите кои ги забранија или регулираа криптовалутите во изминатите три години не покажува знаци на забавување, бидејќи неколку влади во моментов ги преиспитуваат своите опции. Покрај 51 јурисдикција со забрана за криптовалути, 103 имаат имплементирано закони за спречување на перење пари и финансирање тероризам, што е трикратно зголемување од 33 јурисдикции со такви закони во сила во 2018 година.

Шведската управа за финансиски надзор и Шведската агенција за животна средина повикаа на забрана за копање со доказ за работа во ноември (PoW) поради потребите за електрична енергија и трошоците за животната средина за да се одржи работата на мрежите. Ова наиде на остри критики од Melanion Capital со седиште во Париз, кој ги нарече наводите против рударството „целосно дезинформирани“.

Соседот на Шведска во ЕУ, Естонија, треба да ги спроведе правилата за спречување на перење пари и финансирање тероризам во февруари. Овие нови правила се очекува да ја променат дефиницијата за тоа што е давател на виртуелни средства (VASP) и да применат имплицитна забрана за децентрализирано финансирање (DeFi) и Bitcoin (BTC).

Индиската влада создаде страв кога тамошните законодавци размислуваа за забрана на крипто минатата година. Резултатот не беше целосна забрана, туку притисок да се регулираат криптовалутите како крипто средства со Комисијата за хартии од вредност на Индија (SEBI), која го надгледува регулирањето на локалните криптовалути. Сепак, не е исклучена можноста за целосна забрана.