Бугарија го воведува еврото за две години

40

Бугарската влада го одобри планот за приклучување кон еврозоната на 1 јануари 2024 година, и покрај тоа што некои членови на владејачката коалиција изразија загриженост поради недостатокот на детална анализа на економското влијание на потегот.

Политичките неизвесности и спроведувањето на три избори минатата година го одложија усвојувањето на планот, кој беше изготвен откако Бугарија и Хрватска се приклучија на Европскиот механизам за девизен курс, ЕРМ-2, во 2020 година, задолжителна фаза од пристапувањето во еврозоната.

Најсиромашната членка на Европската унија, која веќе го врзува курсот на бугарскиот лев со еврото, вети дека ќе усвои единствена валута во 2024 година по сегашниот фиксен девизен курс.

„Бугарија, де факто, веќе го усвои еврото преку договор од валутниот одбор. Поправањето на левот за еврото значи дека, на пример, ако сакаме да ги зголемиме каматните стапки, нема да можеме да го сториме тоа“, изјави министерот за финансии Асен Василев.

Според него, „планот им дава јасна временска рамка на банките и другите платежни институции како да се подготват за воведувањето на еврото“, што, како што вели, е само првиот технички чекор.

Министерот за финансии Василев изјави дека допрва треба да се одржи јавна расправа, но и расправа во парламентот што треба да ги одобри законските измени.

Оваа земја е една од најмалку задолжените во ЕУ, а од 2020 година има фискален дефицит од околу 3 отсто од БДП, додека растот на цените на енергијата и храната во април оваа година ја турна годишната инфлација на 14,4 отсто, на највисокото ниво од 2008 годинаго воведува еврото за две години.