Бугарија распишува нов тендер за истражување на нафта и гас во Црното Море

26

Бугарската влада одлучи да започне нова тендерска постапка за истражување на нафта и природен гас во областа Блок 1-26 Кан Тервел, кој се наоѓа во ексклузивната економска зона на Бугарија, во Црното Море. Истражните работи ќе се одвиваат на површина од над 4.000 квадратни километри.

Дозволата за истражување се издава за период од пет години, со право на продолжување уште три пати по две години, пренесува порталот Експерт.

Евалуација на кандидатите

Депозитот за учество на натпреварот е 15.000 лева, а од потенцијалните учесници се бара, меѓу другото, да имаат најмалку 150 милиони евра нето приход од продажба за последните три финансиски години. Предлозите на кандидатите на конкурсот ќе се оценуваат врз основа на програмата за работа, средствата за заштита на животната средина и понудените бонуси.

Како што потсетува порталот Инвеститор, првите истражувања во овој регион ги вршеше Vintage Petroleum International во периодот од 2002 до 2008 година, но истражно дупчење никогаш не се случи.

Владата очекува потенцијалниот инвеститор на истражните работи во блокот Кан Тервел да спроведе 3Д сеизмички истражувања, да подготви геолошки модел за скицирање на потенцијалните локации за дупчење и евентуално да пробие истражен бунар, пишува Инвеститор.

Фото: Freepik