Бундесбанк: Секој треба да придонесе против инфлацијата

10

Политиката и економијата мора „јасно и решително“ да бидат вклучени во долгорочното сузбивање на инфлацијата, изјави шефот на Бундесбанката, Јоаким Нагел.
Монетарната политика веќе ја лади инфлацијата со зголемување на каматните стапки, рече Нагел во понеделникот во Франкфурт. За стабилноста „неопходен е придонесот на другите актери, во политиката, економијата и општеството“.

Според него, улогата на државата е да управува со солидни финансии и да презема ограничени долгови, а стопанството не треба да брка профит, туку „умерено и оправдано“ да ги корегира цените.

Вработените исто така треба да бидат свесни дека растот на платите како одговор на инфлацијата дополнително ги зголемува цените, додека работодавците ги користат зголемените трошоци за плати за да ги зголемат цените.

Инфлацијата во Германија забави втор месец по ред во април, но стапката од 7,2 отсто за 12-те месеци пред нас е далеку над целта.

Европската централна банка (ЕЦБ) се стреми да ја задржи стапката на инфлација до два проценти годишно, а клучен инструмент за тоа е заладување на економијата преку зголемување на каматните стапки.

ЕЦБ и Бундесбанк „посветено и доследно“ водат политика на стабилни цени, рече Нагел. Од ова лето, ЕЦБ седум пати ги приспособи каматните стапки на сегашните 3,75 отсто.

„Уверен сум дека периодот на силна инфлација наскоро ќе биде зад нас ако централната банка го одржи својот курс и ако политичкото и економското опкружување го направи своето“, рече Нагел.